tiistai 30. lokakuuta 2012

Polymorfin muotoilua.

www.stepsystems.fi

Polymorfi on polyeteenin (PE) sukuista luonnonvalkeaa muovia. Se pehmenee jo 60°C lämpotilassa ja on sen jälkeen muotoiltavissa. Koska muovi johtaa huonosti lämpöä, ei sula muovi polta sormia ja sen vuoksi sitä voi muotoilla paljain käsin. Materiaalia voi lämmittää ja muotoilla uudestaan jähmettymisen jälkeenkin. Polymorfi sopii käytettäväksi lapsien kanssa, koska se on myrkytöntä.

Polymorfia saa tilattua rakeina esim. Step Systemsiltä, jossa kilon pakkaus maksaa kouluille 29,50e. Muille innokkaille hintaan täytynee ottaa huomioon ALV.
 

 
Polymorfirakeet voi sulattaa kuumassa vedessä. Veden ei tarvitse olla kiehuvaa, sillä sulaminen tapahtuu jo alemmassa lämpötilassa. Sulatuksen voi tehdä esim. muovirasiassa, johon kaataa kuumaa vettä. Muovi on valmista muoltoiltaviksi, kun rakeet muuttuvat läpinäkyviksi. Rakeinen pinta muuttuu helposti tasaiseksi sekoittamalla - toki rakeitakin voi jättää näkyviin. Veden on hyvä on melko kuumaa. Silloin vedessä oleva massa pysyy muotoiltavana pitkään, jos tekee työhön esimerkiksi monia yksittäisiä osia.

Materiaalia tai esimerkiksi yksittäisiä osasia voi tarvittaessa lämmittää uudestaan vedessä. Eri osien liittäminen onnistuu sulattamalla liitoskohtien pintoja uudelleen. Polymorfia voi työstää myös työkaluilla, kuten leikkaamalla saksilla (muovin ollessa pehmeämpää) ja kovettumisen jälkeen esim. sahaamalla, vuolemalla, poraamalla ja hiomalla.



Ja mitäs tästä sitten tehtäisiin?

Juuri viikonloppuna pähkäilin, miten saisin liesituulettimemme hajonneen muovikuvun korjattua. Kuvusta on katkennut kaksinkappalein muovikielekkeitä, jotka pitävät sen paikallaan. Joku innokas siivooja nimittäin riuhtaisi kuvun hieman suuremmalla voimalla ja naps naps. Sinne meni ne kielekkeet. Teenpä sitten polymorfista uudet läpsykät! Tarkkoja mittoja ei tässä tapauksessa ole, joten toteutus tapahtuu myöhemmin kotiolosuhteissa. Kotona onkin jemmassa valmiiksi jo polymorfia teknisen työn messuilta. Kiitos siis Stepille, että saan korjattua liesituulettimeni. En tosin tiedä, millaisille lämpötiloille kielekkeet altistuvat, joten muovin kestävyys ei ole taattu. Testatessa se sitten selviää...

Tänään kokeilin polymorfia helmien tekemiseen. Helmet syntyivät ongelmitta ja melko nopeasti. Ainoa hankalampi vaihe oli reikien tekeminen sukkapuikolla. Massa on aika venyväistä, joten reiän saaminen joustavaa materiaaliin oli hieman hankaalaa. Kun helmen antoi hieman jähmettyä, onnistui reiänkin teko.




Helmet eivät olleet mitä tahansa helmiä, vaan niistä muodostui pötköön pujotettuna lyöntilaskuri, jota voi käyttää golfissa, esim. kisoissa kaverin lyöntien laskemiseen. Olennaista tässä on helmien pujotustapa nauhaan. Kun langat pujotellaan vastakkaisista suunnista, vuorotellen vasemmalta ja vuorotellen oikealta, syntyy systeemi, joka mahdollistaa helmien paikan siirtämisen nauhassa. Nauhan päähän voi siis vetää yksitellen helmiä niin, etteivät muut helmet kuitenkaan muuta paikkaa. En osaa selittää, mutta kai kuvasta ymmärtää?

Muita ryhmässämme syntyneitä töitä olivat mm. paperiveitsi, kahvimukiteline, uistin, kynäteline ja kirjanmerkki. Töissä oli yhdistetty polymorfiin mm. lankaa, paperia ja rautalankaa. Polymorfista on siis moneksi! Itselle kokemuksena tämä muovailuharjoitus oli ihan mukana. Täysin en polymorfiin kuitenkaan ihastunut, koska materiaali oli sulasta muodostaan huolimatta kuitenkin melko jähmeää. Pienten yksityiskohtien tekeminen ja materiaalin todellinen haltuunotto vaatisi ainakin minulta vielä paljon harjoittelua...

1 kommentti:

  1. Kun kahvimuki voi olla kuuma niin eikö telineelle käy hassusti?

    VastaaPoista