keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Surfcamilla piirtelyä


Alkuviikosta harjoittelimme piirtämään Surfcam -ohjelmalla. Surfcamia käytetään piirrustusten tekoon esimerkiksi CNC-jyrsintä varten. Meidän olisi tarkoitus valmistaa harjoitustyönä pannunaluset, jotka jyrsitään MDF-levystä. Ennen varsinaisen työn valmistamista, harjoittelimme kuitenkin piirtämistä erilaisten valmiiden piirrustusharjoitusten avulla.

Surfcam yllätti ja ilahdutti loogisuudellaan. Kaikki eteen tulleet ongelmat johtuivat omasta väärästä päättelystä, eivät milloinkaan ohjelmasta. Ohjelma ei herjannut kertaakaan (vrt. hyvä ystäväni Vertex), eikä se myöskään minun kohdallani kaatunut, kuten joillekin kävi. Piirtäessä kannattaa kuitenkin muistaa tallentaa työ useasti, koska ohjelman kaatuminen on mahdollista.

Piirtäminen oli yllättävän hauskaa ja sopivan haasteellista! Alapuolella olevista kuvista sasemmanpuoleinen kuva on ensimmäinen versio oikeanpuoleisen kuvan keskiympyrästä - joskus ohjelmalla saikin piirrettyä yllätävän kauniita asioita ihan vahingossa. :) Tulikin mieleen, että ohjelmallahan voisi piirrellä muissakin oppiaineissa kuin teknisessä työssä, esimerkiksi kuviksessa.Surfcamissa on kivana ominaisuutena se, että samaan lopputulokseen voi päästä monella eri tapaa. Se tekee ongelmien ratkaisusta mielekkäämpää, mutta toisaalta myös haastellisempaa, kun joutuu miettimään, millä tavoin ratkaisuun pääsisi pienimmällä määrällä piirtämistä.

Haasteellista piirtäessä oli teknisten piirrustusten lukeminen. Moni asia oli unohtunut viime vuodesta mittojen merkkaamiseen suhteen. Välillä piirtämistä sekoitti myös se, että esimerkiksi osaan ympyröistä oli merkattu säteet ja toisiin halkaisijat. Piirrustusten lukeminen vaati siis tarkkuutta.

Etsiskelin ideoita pannunalusta varten netistä tuntikausia. Hyvää ideaa ei oikein tuntunut löytyvän. Ehkä suurimpana ongelmana koin sen, että alusen kuva voi olla mitä vain! Jollain tapaa tällaiset tehtävänannot ahdistaa, koska tuntuu siltä, että nyt on ainutkertainen tilaisuus päästä kokeilemaan jotain tekniikkaa. Sen vuoksi haluaisi tehdä jotain järkevää ja hienoa - ei siis vain JOTAIN. Pitäisi yrittää päästä tästä ajatuksesta eroon, koska muuten ei synny päätöksiä...Ideointia rajoitti myös se, että olen melko huono piirtämään. Tai siis todella huono. Piirtelin erilaisia hahmoja, elukoita ja muumeja, mutta mikään ei sytyttänyt. Lopulta piirsin version kahvipannusta, joka nökötti keittiön hyllyllämme.

Kuva jäi melko yksinkertaiseksi ja tylsäksi, joten haluaisin pannun kylkeen vielä jonkun nasevan tekstin (ehkä paremminkin sanan) - pitäisi vain päättää se teksti. En myöskään tiedä, miten ohjelmalla saadaan tehtyä tekstejä, joten tämä täytyy selvittää huomenna ja tehdä sitten päätös...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti