tiistai 23. lokakuuta 2012

Keep calm and carry on. Eli työstöratojen piirtoa.


Tänään jatkui Surfcamilla piirtely ja ohjelmassa oli työstöratojen piirtelyä. Ensin piirsin kuitenkin varsinaisen piirrokseni valmiiksi. Jouduin luopumaan haluamastani tekstistä, koska fontin olisi pitänyt olla järkyttävän suurella, jotta terä (4mm) olisi voinut sen jyrsiä taskuksi (eli syvennykseksi). En tullut tätä aiemmin ajatelleeksi. Kuvassa oleva fontti ei olisi vieläkään riittävän suuri...

Toki työn jyrsinnässä voi käyttää myös pienempää terää, mutta tällöin työn valmistumiseen menee tuntikausia. Jo tällaisenaan työn jyrsintään menee kuulemaan mukaan tunti. Että silleen.

Yksi vaihtoehto olisi ollut tehdä työhön toinen ohjelma, joka jyrsisi pelkän tekstin, mutta tällä kertaa päädyin kuitenkin muuttamaan suunnitelmaa. Tämähän oli vasta harjoitustyö, ehkä lisään tekstiä sitten siihen varsinaiseen työhön - mitä ikinä se tuleekaan olemaan. Nyt tekstin tilalle tuli sydän, kiva se on näinkin.

Työstöratoja luodessa Surfcam jatkoi jo tutuksi tullutta kaatuilua, mutta sehän ei haitannut, koska tallentamisesta oli jo muodostunut jokseenkin automaatio jokaisen pienenkin vaiheen jälkeen.

Ongelmia työstöratojen luonnissa aiheutti eniten se, että minulla oli risteäviä viivoja ja toisistaan irrallaan olevia viivoja ympäri työtä. Ne olivat niin mikroskooppisia, ettei niitä työssä näkynyt, ei edes hieman suurennellessa, vaan vasta lähes ääriasentoon suurennetussa versiossa.

Vaikka viivan pitkän etsinnän jälkeen löysikin, oli sen poistaminen hankalaa, koska ohjelma tulkitsi lähes koko näytön olevan yhtä ja samaa pistettä. En tiedä mitä lopulta tein, mutta ongelmat ratkesivat. Tässä vaiheessa uskoni Surfcamin aukottomaan loogisuuteen alkoi kuitenkin jo horjua...Teepannun kahvalle työstöratojen luominen oli suurin haaste. Vaikka sain päällekkäiset ja katkonaiset viivat korjattua, ei ohjelma suostunut tulkitsemaan kahvaa yhtenäisenä viivana. Ohjelma suostui kyllä tekemään työstöradat, mutta lopputulos oli allaolevan kaltainen. Ei siis ollenkaan niin kuin piti. Oikeasti alla oleva kuva on tilanteesta, jossa sekoilin profiilijyrsinnän kanssa. Vika oli siis minussa, ei ohjelmassa. Kai.

Lopulta tulin siihen tulokseen, että on parempi luovuttaa ja piirtää pannun itsepäinen kahva uudelleen. Pari kaarta ja pari pyöristystä - klik ja klik - ja homma toimi. :) Hieman jäi ärsyttämään, kun en saanut alkuperäistä ongelmaa ratkaistua, mutta pääasia, että työstöradan teko lopulta onnistui. Tulipahan todettua, ettei Surfcam sittenkään ollut aivan aukoton.Lopulta kaikki siis kuitenkin onnistui, kumma kyllä. Täytyy vain pysyä rauhallisena ja ei saa menettää uskoaan. Mutta silti kehitysehdotuksena voisin todeta, että KUMOA -toiminto olisi kauhean näppärä lisäys Surfcamin seuraavaan versioon. Täytyy vain ihmetellä sitä insinööriä, joka sen napin jätti ohjelmasta pois...


Seuraavaksi ohjelmassa kuppi teetä ja tenttiin lukua Hitsaustekniikat ja teräsrakenteet -raamatun parissa. Hip hei! :)

2 kommenttia:

  1. Mulla käynyt toi sama ongelma kun sulla ton profiilin kanssa. Eli paukahti ruutu erivärisiä viivoja täyteen. Sulla tod.näk. oli vielä pieniä irtonaisia viivoja, tai olet piirtänyt saman viivan monta kertaa joten ohjelma sekosi. Tai pyöristykset olivat liian pieniä terän kokoon nähden. Tai tarkkuus liian tarkka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain näistä tai niistä kaikista ongelma varmaan johtui, koska ongelmat hävisivät, kun piirsin pari kohtaa uudelleen. Vielä on tuon ohjelman selättämisessä kuitenkin tekemistä! :) Onneksi jäljellä olevat CNC -työt ovat kuitenkin melko yksinkertaisia piirroksia, joten eiköhän niistä selvitä...

      Poista