torstai 4. lokakuuta 2012

Metallityön ideointia.

Metallityön ideointi ja valmistaminen on tänä vuonna pariprojekti. Työn ideaksi minulla tuli ensimmäisenä mieleen metallirunkoinen vesikelkka. Tämä idea varmistuikin lopulliseksi työksemme. Vesikelkka tulisi tarpeeseen, koska taloamme lämmitetään syksyisin ja talvella puulla, joten polttopuiden kuskaaminen on lähes jokapäiväistä hommaa. Puut pitää hakea toiselta puolelta pihaa ja tästä syystä olisi mukava saada kerralla kuljetettua niitä enemmän. Kelkka sopisi tähän käyttötarkoitukseen erinomaisesti. Meillä on toki ennestään vanha puinen vesikelkka olemassa, mutta se kasvaa tällä hetkellä kanervaa...


www.koskenmetalli.net

Jotta kelkan käyttö ei jäisi yksipuoliseksi, voisi sitä käyttää myös perinteisen kelkan/potkurin tapaan. Ajattelimme tehdä kelkkaan selkänojan ja muokata työntökahvaa sen verran vinoksi, että kelkassa on mukavampi istua.

Jotta kelkassa voisi työntää myös esim. pientä lasta, rakennamme siihen myös laidat, jotka voi nostaa tarvittaessa käyttöön. Laidat on myös laskettavissa, jolloin ne eivät ole tiellä, jos kelkassa kuljettaa jotain suurempaa.
Kelkan jalaksia ajattelimme väännellä hieman kippuralle, joko jollakin koneella tai takoen - tai molempia tekniikoita yhdistäen. Jalaksia voisi kääntää molemmista suunnista, jotta kelkka myös kulkisi molempiin suuntiin, eikä tökkäisi maahan.

www.perhonpaja.com


Istuinosaan ja selkänojaan ajattelimme käyttää lämpökäsiteltyä puuta, koska se on yksi tänä vuonna käytettävistä materiaaleista. Se myös kestäisi kosteutta ja olisi myrkytöntä. Metalliosat tulevat olemaan jotain muuta kuin ruostumatonta terästä - ihan vain hinnan vuoksi.

Kelkan eteen (jalasten väliin) olisi tarkoitus laittaa tukikappale. Siihen voi tarvittaessa kiinnittää myös jonkinlaisen vetonarun, jos kelkkaa haluaa vetää perässä. Tämä lisäisi myöskin kelkan monikäyttöisyyttä.

Seuraavaksi päätämme työn lopulliset mitat ja pyrimme piirtämään työstä tarkat piirrustukset. Sitten pitäisi vielä laskea tarvittavat materiaalit ja hankkia ne JOSTAIN. Ensimmäisenä taidan tehdä toivioretken iskän autotalliin - sieltä kun löytyy aivan kaikenlaista materiaalia maan ja taivaan väliltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti