maanantai 22. lokakuuta 2012

Piirilevyn valotus ja syövytys.

Sähkötyön seuraavana vaiheena oli piirilevyn valotus ja syövytys. Aloitimme työskentelyn sahaamalla piirilevyä varten sopivan kokoisen aihion askartelusahalla. Sahaukseen olisi käynyt myös esimerkiksi metallisaha, jossa on myös riittävän pienet hampaat. Aihioon piti porata kulmaan reikä, josta levyä voi dipata kiinnitysaineeseen.


Löimme naisten kanssa viisaat päät yhteen ja päätimme valottaa levymme yhteisvoimin. Piirilevyn valotus tapahtui pimeähkössä huoneessa. Levyltä poistettiin suojakalvo, minkä jälkeen se asetettiin UV-valottimeen niin, että tulostettu kalvo oli mustepuoli levyä vasten. Valotus kesti 4 minuuttia. Tämän jälkeen levyä dippailtiin rautalangasta kehitteessä. Ohjeelliseksi valmistumisajaksi oli annettu 1-2 minuuttia, mutta me pidimme levyä kehitteessä ainakin kolmisen minuuttia. Huomasimme myös eron eri levymateriaaleissa, sillä toisen työparin levy kehittyi selvästi nopeammin.


Kehitteen jälkeen levy huuhdeltiin ja laitettiin syövytyskoneeseen. Levyt saivat uida pöhinäpöntössä melko pitkään ja syövytys kestikin kokonaisuudessaan 10-15 minuuttia. Sitten heräsi suuret epäilykset, sillä kuparia ei alkanut näkymään millään siellä, missä sitä olisi pitänyt näkyä. Yhdessä levyssä oli häivähdys kuparia näkyvissä, mistä syystä päättelimme, että syövytystä täytyy jatkaa...


Mutta ei, ei sen näin pitänyt mennä laisinkaan. Onneksi opettaja sai toimintamme oikealla hetkellä loppumaan, ennen kuin levyt ehtivät mennä pilalle! :) Se kuparihan oli tosiaan piilossa sen vihreän värisen lakan alla, joka oli tarkoitus poistaa syövytyksen jälkeen liuottimelta. Tämä oli päässyt meiltä neljältä ihan kokonaan unohtumaan. Levymme olivat siis virheellisten sijaan täydellisiä. Hupsista! :D


Muutama pyyhkäisy liuottimella ja alta paljastuikin jokseenkin täydellinen kuparipinta! Pinta suojattiin lopuksi vielä ohuella kerroksella juotosaktiivista lakkaa, minkä jälkeen levy sai kuivahtaa tovin. Sen jälkeen levyyn porattiin reiät (1mm) komponenteille ja (1,5mm) johtojen vedonpoistoille. Komponenttien reiät tein dremelillä ja vedonpoistot pylväsporakoneella. Dremeli oli tähän tarkoitukseen mielestäni paljon parempi ja tarkempi kone.


Vedonpoistot sijoitettiin levyn ulkoreunoille - siis sinne, minne sattui tyhjää tilaa jäämään. Vedonpoistot eivät mahtuneet olemaan niiden oikeissa paikoissa, koska piirilevymme leveys oli todella tarkka mitta. Jos olisimme halunneet vedonpoistot oikeille paikoille, olisi piirilevysuunnitelmaa pitänyt muuttaa merkittävästi. Nyt vedonpoistoja on siis vähän siellä täällä pitkin levyä, ei ehkä paras ratkaisu, mutta tässä tapauksessa toimiva. Ja ihan varmuuden vuoksi porasin vielä muutaman vedonpoiston ekstrana, ei kai niistä haittaakaan voi olla. En ole nimittäin vielä täysin varma tiedänkö itsekään, mitkä kaikki komponentit tulevat johtojen päähän kiinni.


Enpä olisi uskonut, että tässä vaiheessa syksyä olisimme jo tässä vaiheessa työskentelemässä! Koko prosessin aloittaminen tuntui niin älyttömän haasteelliselta, että nyt on jo aika hyvä fiilis tästä sähkötyöstä. Ehkä se on sittenkin mahdollista saada toimimaan joku päivä! Paljon on kuitenkin vielä edessä, kuten työn kasaaminen juottamalla ja ohjelmointi tietokoneella, mutta optimistina haluan silti iloita, että ollaan päästy edes tähän vaiheeseen ilman suurempia ongelmia! Tästä on hyvä jatkaa! :)

2 kommenttia:

  1. Moi! Poikkesit blogissani :) Kiitos tästä postauksesta, olemme (kuten luitkin) askarrelleet aiheen parissa myös. Ongelma oli kaiketi se, että tuloste oli liian harmaa - oli vain yksi kalvo eli seuraavalla kerrala läimäisen ainakin kaksi ellen peräti kolme kalvoa päällekkäin. Mitä luulet toimiiko sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin kyllä, että samantapaista puuhastelua oli teilläkin! :) Tulosteen pitää tosiaan olla mahdollisimman musta, eli tulostimesta kannattaa säätää paras tulostuslaatu. Tuo meidän tulostin on lasertulostin, en tiedä onko sillä vaikutusta. Jossain ovat kuulemma tehneet myös sitä, että ovat laittaneet monta kalvoa päällekkäin. Kai sitäkin voi siis kokeilla! :)

      Poista