maanantai 13. toukokuuta 2013

Pahkasta sorvattu kulho.

Pahka ehti kuivahtaa pajalla pitkän tovin ennen kuin viimein ehdin sitä sorvaamaan. Olin jo tehnyt vaadittavana erikoissorvaustyönä mukit, mutta halusin sorvata myös tämän pahkan, jotta tulee kokeiltua tällaistakin sorvausta. Ensimmäisenä siistin pahkaa hieman käsin talttamalla, jotta sorvatessa siitä ei irtoa suurempia kaarnanpalasia.

Ensin pahkan toinen puoli tasattiin oikohöylässä. Pahkasta otettiin vain ohutta, puolen millin paksuista lastua kerrallaan. Pahkaa piti työntää hyvin varovasti, koska pinta oli epätasainen ja pahkassa oli myös paljon halkeamia, minkä vuoksi ei oikein voinut tietää, mitä tulee tapahtumaan. Sain toisen puolen kuitenkin tasaiseksi yllättävän helposti. Tälle puolella kiinnitin istukan, jotta saisin kulhon pohjan oikaistua. Kun pahka laitetaan ensimmäisen kerran pyörimään sorvissa, kannattaa varmistaa, ettei kukaan ole tulilinjalla. Tuollaisen pahkan rakenteesta ja kestävyydestä kun ei oikein tiedä etukäteen.


Sorvasin pahkan pohjan tasaiseksi, koska tästä tuli kulhon pohja. Toki sorvauksen olisi voinut tehdä toisinkin päin niin, että tähän olisikin sorvattu syvennys. Halusin kuitenkin jättää pahkan ulkopintaa mahdollisimman paljon näkyviin, joten tein kulhon tällä kertaa näin päin. Sorvasin pohjaan pienen syvennyksen, jotta kulho pysyy pöydän päällä keikkumatta. Sorvasin pohjaa niin suureksi, että sain istukan mahtumaan tälle puolelle.


Kiinnitin istukan pohjaan ja käänsin pahkan toisinpäin. Syvennyksen sorvaus oli helppo aloittaa, koska keskeltä pahkaa oli irronnut valmiiksi pieni palanen. Sorvaus oli kuitenkin melko mielenkiintoista ja haastavaakin, sillä puun kovuus vaihteli pahkassa paljon. Välillä oli hyvin pehmeitä lahoja kohtia, joista ei meinannut saada lastua ollenkaan lähtemään ja välillä taas erittäin kovaa puuta, josta lastua lensi hyvinkin iloisesti. Oman haasteensa sorvaamiseen toi kaikki pahkassa olevat halkeamat.


Halkeamien vuoksi jouduinkin jättämään sorvauksen hieman kesken. Yksi halkeama alkoi nimittäin näyttää siltä, että kohta pahkasta olisi irronnut kolmasosa pois. Päätinkin jättää kulhon saavutettuun syvyyteen, vaikka se hieman matalaksi jäikin.


Pahkan reunoja hioin vielä koneella ja käsin tasaiseksi, koska niissä näkyi pahkan irrotuksesta vielä hieman moottorisahan jälkiä.


Tällainen siitä sitten tuli! Jätin ulkopinnan melko rouhean näköiseksi, koska pinta oli mielestäni sellaisenaan kaunis. Pahkassa näkyy kauniisti syykuviot, eivätkä halkeamat minusta haittaa. Ne oikeastaan kuuluvatkin pahkoihin.


Menin öljyämään pahkan ja siitä tuli aivan oranssi. En oikein pidä tuosta sävystä ja toki muutenkin pahka on tyyliltään hieman sellainen, ettei se sovi meidän kodin sisustukseen. Pahkan uusi koti taitaakin löytyä meidän mökiltä tai savusaunalta. Oli kuitenkin hauska kokeilla tällaistakin sorvausta! :)

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Thanks! I'd wanted it deeper, but safety was more inportant this time. This was my first burl, so I didn't want to take any huge risks when turning it...

      Poista