torstai 1. elokuuta 2013

Paluu arkeen!Blogi alkaa hiljalleen heräillä kesähorroksesta! Minnekään ei olla siis kadottu ja blogin olisi tarkoitus jatkua edelleen, vaikkakin hieman toisenlaisissa merkeissä ja toisesta näkökulmasta. Pienenä haaveena olisi perustaa myös toinen blogi. Siitä lisää myöhemmin...

Kesä on mennyt puhtaasti remontin, pihatöiden - ja onneksi myös lomailun merkeissä. Nyt alkaa hiljalleen kuitenkin olla aika palailla takaisin tositoimiin. Tämän vuoden työkuvioni varmistuivat onneksi jo alkukesästä, joten lomalla ei tarvinnut pahemmin stressata syksyn työtilannetta. Pääsin töihin pienehkölle kyläkoululle, jossa opetan teknistä työtä (kaiken muun lisäksi) 3-6 luokkalaisille. Mielenkiintoisena yksityiskohtana täytyy todeta, että tämä blogi poiki useammankin yhteydenoton töiden suhteen. Voin siis lämpimästi suositella blogin pitämistä muillekin teknisen työn opiskelijoille. :)


Työt alkavat noin viikon päästä, mutta olen käynyt jo etukäteen koululla pyörimässä. Erityisesti olen viettänyt aikaani teknisen työn opetustilassa, koska se vaatii hieman paneutumista. Tilaa on ihan mukavasti, kun ottaa huomioon, että ryhmät ovat näin pienessä koulussa myös melko pienet. Esimerkiksi 3-4 luokkien ryhmät ovat 6-8 oppilaan kokoisia, joten eiköhän me mahduta, jokaiselle riittää työpiste ja suojaetäisyydetkin toteutuvat. :)

Olen tehnyt nyt hieman kartoitusta työkalujen ja materiaalien suhteen, mutta homma on vielä täysin kesken. Koska koulu on minulle vieras, täytyy kaikki paikat jokaista laatikkoa myöten käydä läpi, kartoittaa ja järjestellä. Meillä opettajilla on hyvin erilaisia käsityksiä järjestyksestä, joten täytynee laittaa tilaan nyt sellainen järjestys, josta minäkin löydän tarvitsemani. :)


Tilan varustelun suhteen olin erittäin iloisesti yllättynyt. Olen ollut paljon sijaisena ja nähnyt kaikenlaista. Kerran olin eräällä kyläkoululla, jossa teknisen työn luokka oli yhtä kuin liikuntasaliin raahattu höyläpenkki. Oppilaiden työnä oli ollut jo useamman viikon ajan hioa katajanpalasta, josta oli tulossa avaimenperä. Olin siis varautunut pahimpaan, mutta onneksi sain huokaista helpotuksesta. :) Näistä tiloista löytyy mielestäni mukavasti opettajalle tarpeellisia työstökoneita. Ne ovat toki pieniä, mutta pienistäkin koneista on iso apu puolivalmisteiden tekemiseen.

Työkalupuolelta löytyy yhtä ja toista ja laatikoista löytyi myös monta kivaa yllätystä, kuten aivan uusi Makitan akkuporakone. Ja yhdestä laatikosta löytyi tällainen kirjainmeistisarja! Tällaista ihailin joskus jossain verkkokaupassa, mutta enpä raaskinut ostaa... Näillä leimaillaan ensi vuonna varmasti jotain! :)

Tässä vaiheessa pää on täynnä ideoita, mitä voisimme vuoden aikana tehdä oppilaiden kanssa. Täällä blogissa tulen ainakin jakamaan ideoita vuoden mittaan tekemistämme asioista. Tarkoituksena olisi kenties perustaa myös koulullemme oma teknisen työn(?) blogi, jonka sisällöntuottamisesta vastaisivat pääasiassa oppilaat. Blogista kotiväki voi seurailla, mitä koulussa teemme ja blogia kirjoittaessa tulee samalla opeteltua monenlaisia taitoja kuten valokuvaamista, kirjoittamista ja oman työskentelyn arviointia. Lupa-asiat pitääkin hoitaa kuntoon heti koulun alettua, jotta saadaan homma käyntiin....

Luokan liitutaudulla luki jonkun oppilaan kirjoittamana isolla "TYLSÄÄ". Siinäpä tälle vuodelle tavoitetta, että tunneilla ei olisi niin mahdottoman tylsää. Lähden taistelemaan tylsyyttä vastaan esimerkiksi sillä aseella, että oppilaat saavat itse suunnitella tekemiään asioita. Ainakin omalla kohdallani mahdollisuus omaan suunnitteluun ja itsenäisiin päätöksiin on motivoinut aina työskentelemään. Kun tekee jotain itselle tarpeellista ja mieluista, haluaa työnkin onnistuvan. Jotain rajauksia on kuitenkin toki tehtävä, koska toiminnan on oltava tavoitteellista ja tietyt asiat on kuitenkin opittava. Siinäpä onkin pähkäiltävää...


ps. Kuten kuvasta huomaa, ainakin pintakäsittelyn puolella pitää laittaa muutama perusasia kuntoon, jotta lopputulos ei ole ensi lukuvuonna tällainen. Valitetettavasti moni maalipurkki oli niin ruhjottu, että purkin pohjalle jäänyt maali oli ehtinyt kesän aikana kuivua.

4 kommenttia:

 1. Hi Saaara!
  I thought you had stopped blogging-I'm glad to see that you're back. I look forward to seeing you new projects this year.
  Take care and see you on line soon!
  Vickie W.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I had a looong holiday, but now I'm back! :) This year I'll teach kids from 3rd to 6th grade. It will be fun! :) I will post about our projects at school, but hopefully I have time to do my own projects too in the evenings and weekends...

   Poista
 2. Onnea uudelle työpaikalla! Jään odottamaan blogipäivityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Päivityksiä seuraa säännöllisen epäsäännöllisesti, aina kun juolahtaa jotain asiaa mieleen. :)

   Poista