torstai 29. elokuuta 2013

Maaliasiat kuntoon.

Kesällä jo huomasin, että koulumme teknisen työn tilassa on pintakäsittelyyn liittyvät asiat hieman huonolla tolalla. Hyllyillä oli monenlaista purkkia, avattuja pääsiassa ja monta kummallista pilttipurkkia, joiden sisältöä voi vain arvailla. Ehkä eniten kiinnitin huomiota siihen, millä tavoin purkit oli avattu. Avaukseen oli käytetty monenlaisia työkaluja ja niitä oli käytetty melko väkivaltaisesti. Purkit olivat lommoista päätellen myös hakattu työkaluilla kiinni, voimaa käyttäen. Ja lopputuloshan näyttää silloin tältä.... Tutun näköistä monessa teknisen työn luokassa?



Lopputuloksena mitä muutakaan kuin pilalle kuivuneita maaleja. Tähän ongelmaan on kuitenkin helppo ratkaisu, mikä jäi mieleen omista opinnoistani Savonlinnasta. Maalit ja lakat ym. on kätevä laittaa säilöntätölkkeihin, joissa on kierrekorkki. Purkit ovat tiiviitä, mutta ne on helppo avata ja sulkea. Etsiskelin koko kesän tällaisia purkkeja tuloksetta, mutta onneksi nyt huomasin, että näitähän voi tilata Step Systemsiltä. Purkkien luettelohinta on 1,60e / kpl, veroineen siis noin 2 euroa / kpl. Ei paha hinta siitä, että maalit säilyvät käyttökelpoisina pitkään.


Nyt on maalit siistissä rivissä! Purkeissa hyvää on myös se, että niistä näkee nopeasti, mitä missäkin purkissa on ja KUINKA PALJON mitäkin maalia on jäljellä. Purkit ovat vetoisuudeltaan 1 litran, joten niihin mahtuu kätevästi litran (eli todellisuudessa 0,9 l) maalipurkki. Purkeissa on sen verran suuri suuaukko, että niihin mahtuu hyvin kastamaan siveltimen. Tärkeää näiden purkkien käytössä on muistaa, ettei kierteitä sotketa maalilla. Jos kierteisiin jää kuivamaa märkää maalia, on purkki hankala avata myöhemmin uudestaan. Tämä täytyykin muistaa opettaa huomenna...


Nyt vain täytyy hävittää vanhat kuivuneet maalit ja tyhjät maalipurkit, joita luokkaan onkin kertynyt melko paljon. Tikkurilan sivuilta löytyy hyvät ohjeet maalipurkkien hävittämiseen. Tässä tuolta sivulta ehkä keskeisimmät ohjeet:

- Kaikki nestemäiset maalijätteet (maalit, lakat, ohenteet, työvälineiden puhdistukseen käytetty lakkabensiini) on toimitettava kunnalliseen ongelmajätteiden keruupisteeseen.

- Mitään nestemäistä maalituotetta ei saa kaataa viemäriin eikä maahan!

- Tyhjät ja kuivat, metalliset maalipurkit kansineen voi viedä pienmetallin keräyspisteeseen.

- Ennen kuin maalipakkaus viedään keräilyastiaan, on huomioitava seuraavat asiat:
  1. Metallinen maaliastia kelpaa kierrätykseen silloin kun se on tyhjä ja sivellinkuiva.
  2. Kartioastioihin (esim. spraymaalit) tehdään pohjaan reikä taltalla tai puukolla ilmankierron ja tyhjyyden varmistamiseksi.
  3. Metallikannet toimitetaan pienmetallin keräyspisteeseen erillisinä. Kannen on aina oltava irrallaan purkista.
- Vernissaa, pellavaöljyä, puuöljyjä tai muita luonnonöljyjä sisältävä huokoinen materiaali, esimerkiksi talouspaperi tai rievut, voi syttyä itsestään. Tällainen materiaali on säilytettävä vedellä kostutettuna suljetussa tilassa (esim. kannellinen astia) ja toimitettava sitten ongelmajätekeräykseen.

5 kommenttia:

  1. Hienoa työtä, Saara!

    Täällä Savonlinnan pajalla hymy on korvissa, kun katselemme puuhiasi. Jos edes murto-osa tuosta paneutumisesta ja tietotaidosta on tarttunut meiltä täältä opinnoissa, voimme olla tyytyväisiä ;)

    Tsemppia lukuvuoteen!

    T: Jani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta kai suuri kiitos kuuluu myös teille, koska Savonlinnasta sain reppuun hyvät eväät: innostusta, ideoita, tietoa ja taitoa! Ja ehkä hitunen myös rohkeutta kulkea tätä polkua. :)

      Poista
  2. Kiitos hienoista ohjeista Saara. Meillä painiskellaan jatkuvasti maalaamo-ongelman kanssa, mutta jospa se vähenisi näiden ohjeiden myötä. Käy tsekkaa tää, kun ehdit: https://www.facebook.com/groups/457485357626610/?bookmark_t=group

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillähän ei ole edes mitään erillistä tilaa pintakäsittelylle, mikä tuo mukanaan tietysti omat haasteensa. Toiminnalle pyhitetty nurkkaus oli aika kamalassa kunnossa alkusyksystä ja nyt sitä on hiljalleen laitettu järjelliseen kuntoon. Väärien toimintamallien poisoppiminen vaan on aika haastavaa. :/

      Poista
  3. Milestäni pitäisi käyttää alkuperäisiä purkkeja. Jos on joku muu kuin sinä töissä kukaan ei tiedä mitä maalia purkissa on, ohennetaanko/ pestäänkö pensselit vedellä, thinnerillä vaiko lakkabensiinillä. Sopiiko maali siälle vaiko ulos, metallille vaiko puulle. Kauanko kestää kuivua jne.

    VastaaPoista