sunnuntai 18. elokuuta 2013

Yritysyhteistyötä.

Lukuvuoden aluksi olen tehnyt luokassa kartoitusta, mitä materiaaleja ja mahdollisesti myös uusia työkaluja ja koneita tulisi hankkia. Puutteita on jonkin verran, mutta rajoittava tekijä on toki oppiaineen määrärahat, joita syksyksi oli käytettävissä vain parisen sataa euroa. Sillä ei valitettavasti kummoisia juttuja ostella. Niinpä tämän syksyn osalta tulee tarkasti miettiä, mihin rahat käytetään. Esimerkiksi alla oleva penkkiporakone pitäisi vaihtaa kokonaan uuteen (tarkkasilmäiset huomaavat kuvista, mistä syistä). Pelkästään tämä söisi itsessään syksyn määrärahat...


Sain lukuvuoden aluksi viestiä paikalliselta lasialan yritykseltä, että heiltä liikenisi kaikenlaisia jämäpaloja koulukäyttöön. Otin yritykseen yhteyttä ja sieltä saammekin läjän oikeaan kokoon leikattuja peilejä koulukäyttöön, ilmaiseksi tietenkin. Tästä innostuneena laitoin viestiä myös paikkakunnallamme toimivaan puualanyritykseen, joka tekee pääasiassa lehtipuutavaran jatkojalostusta ja maahantuontia. Kyselin, jos heiltä jää tuotannossa yli puutavaraa, jolle ei ole käyttöä tai esimerkiksi puutavaraa, joka ei täytä heidän laatuvaatimuksiaan. Kuinkas kävikään, sain erittäin myönteisen vastauksen myös sieltä... :)


Ja nyt on luokan hyllyt täynnä ensiluokkaista, höylättyä, oksatonta, kaunista puuta! On lämpökäsiteltyä(!) haapaa ja tervaleppää. Ei tällaiseen puutavaraan olisi IKINÄ rahaa laittaa vähäisistä määrärahoista, eikä noita puulajeja ylipäätäänkään ole kovin helppo saada. Näillä puilla pärjäillään pitkälle ja näistä voidaan tehdä vaikka mitä. Nyt on opettaja onnellinen ja tyytyväinen! :)


Kun silmät ja korvat pitää auki, löytyy koulukäyttöön myös muuta ilmaista materiaalia. Paikalliselta keittiöfirmalta saimme tällaisia mallikappaleita, joista 4. luokan oppilaat tekevät parhaillaan pelejä. Miehen mökiltä löytyi laatikollinen mäntyisiä koristelineliöitä, joita oli jäänyt ylimääräiseksi mökin rakennusvaiheessa. Olisihan nämä polttopuunakin mennyt, mutta mielummin näistä tekee jotain. Nyt materiaalipuolella näyttääkin siltä, että ainoa ostettava puutavara tulee olemaan tänä syksynä vaneri. Ja kun tarkasti kaivelee koulun hyllyiltä käyttöön kaikki jämäpalaset, ei sitäkään välttämättä tarvita.

5 kommenttia:

 1. Hienoa, että yritykset tukee lasten oppimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ope on onnellinen, että yrityksistä vastataan koulujen tarpeisiin. :) Ja tässäkin on kyseessä tosiaan periaatteessa roskiin menevä ylijäämätavara. Ja hienoa on, että joistain yrityksistä tarjotaan ihan oma-aloitteisestikin tavaraa kouluille! :)

   Poista
 2. Hi Saaara,
  This is a great idea. I use surplus wood from a cabinet maker here in Minnesota. The wood is high quality and I can get it in a variety of different kinds. If you want to use it for turning, you can laminate turning blocks out of this.
  I think you're well stocked for the coming semester-keep posting.
  Vickie

  VastaaPoista
 3. Päivää, älä vielä vaihda porakonetta. Siihen saa esim. finnsafetyltä karasuojan mikrokytkimellä jos vaan muuten pelittää. Keep up the good work.

  /kollega

  http://kyatekninentyo.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti tuon karasuojan hinta on asennettuna ehkä jopa enemmän kuin uuden penkkiporakoneen. :/ Ja tuossa kun on istukkakin vääränlainen, kun enää ei saisi olla noita avaimella kiristettäviä. Hihnapyörät saa myös näkyviin pelkästään nostamalla luukku auki... Puutteiden lista on siis hieman liian pitkä! :/

   Poista