sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Puukkoprojekti, osa 2: Puukon hionta ja helan valmistus.


Taonnan jälkeen hioin puukon terää hieman nauhahiomakoneessa. Hioin ruodin juuren niin, että ruoti on terään nähden 90 asteen kulmassa. Kavensin myös ruotia hieman niin, että sen paksuin kohta on aivan ruodin juuressa. Tämä mahdollistaa helan tarkan sovittamisen.

Helamateriaalina käytin messinkiä. Sahasin metallivannesahalla messingitangosta palasen, josta muotoilin helan. Merkkasin palasen keskelle keskipisteen ja porasin sen viereen kaksi alkureikää. Viilasin aukon sopivaksi neulaviiloilla. Tämä kohta oli ehkä puukon valmistuksen työläin ja turhauttavin vaihe!

Lopulta hela sopi ruotiin, mutta terän ja helan välissä näkyi kuitenkin pienen pieni rako. Tämän raon olisi todennäköisesti liimakin täyttänyt, mutta halusin pelata varman päälle...
Sain raon poistamiseen hyvän pienen vinkin toiselta opiskelijalta. Löin helaa varovasti terää vasten laittamalla terän ruuvipuristimeen ja putken pätkän ruodin ympäri. Tässä täytyy olla varovainen, jotta pehmeä messinkihela ei murru putkea lyödessä - eikä tällä tekniikalla mitään millien rakoja poisteta, mutta juuri se sellainen hengenohut rako katoaa kyllä. Ja niinhän se tosiaan katosikin!

Seuraavana vaiheena terän lämpökäsittely eli karkaisu ja päästö. Niistä lisää seuraavassa puukkoprojektin osassa, koska Bloggerin kuvien lisääminen jumittaa tällä hetkellä todella pahasti. Yhden kuvan lataaminen kestää laittoman kauan. Tarkistin jo, ettei vika tällä hetkellä ole käyttäjässä, vaan todellakin kyseessä on nyt jokin laajempi Bloggerin ongelma. Toivottavasti ongelma katoaa, koska raportoimista riittää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti