Puukko alkaa olla jo valmiina, mutta projekti on ollut niin hektinen,
 etten ole ehtinyt tänne asiasta mitään raportoida. Ennen joulua taoin 
jo yhden puukon terän, mutta siitä ei tullut kovin kummoista. Taisin 
takoa sitä hieman liian pitkään, koska lopulta jäljellä ei ollutkaan 
kovin paljon metallia... Terästä tuli ihan kauniin muotoinen, mutta niin
 pieni, että päätin hylätä sen hyllyyn ja takoa uuden.
Terän
 materiaalina käytimme hiiliterästä, jossa on 0,8% hiiltä, sillä se 
sopii hyvin puukon taontaan. Katkaisin teräksestä n. 120 mm pitkän 
aihion. Toinen pää hitsattiin MIGillä kiinni metallitankoon, jotta 
aihiota on helpompi kuumentaa ahjossa. Takoessa on tärkeää muistaa, että
 teräs on taottaessa aina riittävän kuumaa. Parhaiten lämpötila selviää 
tarkkailemalla aihion väriä. Värin tulee olla vähintään punainen, sen 
jälkeen taonta on lopetettava, koska muutoin teräkseen syntyy murtumia, 
jotka saattavat ilmetä myöhemmin katkenneena teränä.
Taonta
 alkaa ruodin takomisesta. Ensimmäisessä terässä taoin ruodin 
selän jatkeeksi, mutta nyt halusin kokeilla ruodin takomista terän 
keskelle. Ruodin taonta aloitetaan tekemällä aihioon lovi alasimen 
reunaa vasten. Lovi tulee n. 30 mm päähän aihion päädystä. Sen jälkeen 
ruotia taotaan aihiota venyttämällä ja kaventamalla. Ruodin olisi hyvä 
olla päähän päin kapeneva. Ruodin terän puoleiseen päähän ei tarvitse 
tässä kohtaa saada 90 asteen kulmaa, sen voi tehdä myöhemmin esim. 
nauhahiomakoneessa. Ruoti pysyy terässä paremmin kiinni, kun tässä 
vaiheessa kohtaan jättää hieman massaa. Takoessa ruodin suoruutta 
kannattaa koko ajan tarkkailla!  
Seuraavaksi
 toinen pää viistetään kulmahiomakoneella poikki ja metallitanko 
siirretään aihion toiseen päähän eli hitsataan kiinni ruotiin. Tanko 
pysyy ruohdissa parhaiten kiinni, kun ruodin asettaa hieman tangon 
päälle. Hitsatessa sauman ei tarvitse olla siisti, vaan tärkeintä on, 
että ruoti on tangossa tiukasti kiinni.
Seuraavaksi
 taotaan terän selkäpuoli. Viistetty kohta taotaan niin, että aihion 
kärjestä tulee nuolenpään muotoinen. Itse olisin voinut takoa ehkä vielä
 hitusen lisää. Myös tässä kohtaa on tärkeää katsoa, että aihio pysyy 
suorana ruotiin nähden. Oikaisussa on tärkeää kuitenkin huomioida, että 
taonta tapahtuu koko ajan aihion selkäpuolella (tässä kohtaa lyhyempi 
sivu), jotta terän puolelle ei tule murtumia. Vaikka tässä vaiheessa 
aihio näyttää jo puukolta, ei vielä ole valmista...
Seuraavaksi
 terä taotaan esiin käyttämän vasaman pienapäätä. Pienapäällä taotaan 
teräpuolta, jolloin teräs venyy ja varsinainen terä nousee esiin. Tässä 
kohtaa minulla meinasi loppua usko moneen kertaan.Tuntui siltä, ettei 
mitään tapahdu. Koska edellinen terä meni juuri tässä kohtaa pilalle, 
kun mikään ei kääntynyt mihinkään suuntaan, uskoin toisenkin terän 
olevan saman kohtalon uhri.
Jotain kuitenkin tapahtui ja 
terä alkoi hiljalleen kääntyä paikoilleen. Rohkeus kuitenkin loppui 
kesken ja kun terä tuntui kapenevan uhkaavasti, lopetin takotimen hieman
 kesken. Olisi pitänyt ehkä jatkaa hieman pidemmälle, mutta hyvä se on 
näinkin...
Lopuksi
 terä normalisoidaan, jotta siitä poistuu taonnan aikana tulleet 
jännitykset. Normalisointi tapahtuu lämmittämällä terä taontalämpötilaan
 ja jäähdyttämällä se hitaasti esimerkiski hiilien joukossa. Seuraava 
vaihe on helan valmistus puukkoon - mutta siitä lisää myöhemmin. 








tätä
VastaaPoista