tiistai 16. huhtikuuta 2013

Lovileikkaustyö etenee.

Lovileikkaustyöni on vihdoin edennyt taas muutaman askeleen eteenpäin. Aihiothan olivat valmiina jo ennen joulua, mutta ne ovat olleet puristuksissa odottelemassa vuoroaan. Työstä on tulossa palikkalaatikko kummitytölleni. Siis se sellainen lasten lelu, jonka kannessa on reikiä, joista saa tiputettua laatikkoon erimuotoisia palikoita. Laatikon kulmat tulevat jiiriin, joten sahasin kulmat pyörösahalla 45 asteen kulmaan. Kulman saa tarkistettua näppärästi tuollaisella mittarilla, kun sen asettaa terää vasten. Ajoin kappaleisiin pyörösahalla myös 4 mm urat pohjavaneria varten.


Tein nurkkiin lamellourat, jotta liimaliitos oli vahvempi. Koska seinät ovat melko ohuet, ei jyrsimellä voinut ajaa seinän keskelle, koska ura olisi muutoin tullut kappaleesta läpi. Tästä syystä asetin jyrsimen alle kaksi kovalevysuikaletta, jotta ura osuisi ylemmäs. Oikea kohta löytyi muutaman kokeilun jälkeen. Tein urat 10-koon lamelloille hieman kappaleiden keskikohdan yläpuolelle. Kohta valittiin sillä perusteella, että seinämään ei mahtunut useampaa uraa ja liitosta tukee alalaidassa pohjavaneri.
Seuraavana työvaiheena oli ruudukon piirtäminen varsinaista lovileikkausta varten. Jäljet kannattaa tehdä himmeästi, jotta ne saa lopuksi pyyhittyä pois. Pintaa ei kannata hioa jälkikäteen, koska kuvio menee helposti silloin pilalle. Lyijykynän kannattaa olla terävä tai ehkä paras olisi käyttää lyijytäytekynää. Ruudukon ruudut on mitoitettu 5 x 5 mm kokoiseksi. Hahmottelin ruudukkoon kuvion lyijykynällä varmistamaan, että leikkaan varmasti oiket siivut pois. Kuviossa menee helposti sekaisin, joten tässä kannattaa olla ajatus mukana.


Leikkasin lovet järjestyksessä ensin oikealle ja sitten vasemmalle muutaman rivin kerrallaan, jonka jälkeen leikkasin perätysten lastuja pois. Tällä tavalla työhön sai paremman tuntuman ja työ tuntui edistyvänkin nopeammin. Joka toiselle riville jäävien puolikkaiden lastujen leikkaaminen oli melko haastavaa, mutta sain ne kuitenkin veitsen kärjellä kaivettua melko siististi ylös.


Kuvioksi leikkasin L-kirjaimen kummityttöni etunimen mukaan. Nyt jää mietittäväksi, leikkaanko jotain myös muihin sivuihin vai jätänkö ne tyhjiksi. Voi olla, että tämä työ jää kotona tehtäväksi viikonlopputyöksi, joten ehkä aikaa riittää myös muiden sivujen leikkaamiseen. Ja koska leikkaaminen oli mukavaa ja hieman jopa koukuttavaa hommaa, taidan tehdä siitäkin syystä hieman lisää kuvioita. Ehkä kokeilen jotain toista mallia...Teroitin tämän leikkaustyön aikana veitsen pariin kertaan. Jäljestä huomaa heti, jos terä ei ole enää riittävän terävä. Jos haluaa välttyä ongelmilta, kannattaa teroitus siis tehdä huolella ja riittävän usein.

5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vielä on leikkaamista paljon jäljellä, mutta hiljalleen tulee tästäkin valmista. Ehkäpä viikonloppuna urakoin pari seinämää lisää...

   Poista
 2. Hi Saaara,
  What are you making? My translator isn't translating!
  VW

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know, google translator doesn't always work with finnish language. :/ This is a toy for my goddaughter. Letter L is from her name. It's going to be a sorting box (like a box for wooden blocks). The chips are quite challenging to cut because the wood is quite hard. All our native wood species are quite hard, but I'm using aspen, it's the best choice available. Although cutting is quite hard, it's a lot of fun! :)

   Poista
 3. Love your chip carving!

  VastaaPoista