"Perhosen" varsinainen ohjelmointi sujui vauhdikkaasti. Saimme kirjoitettua mielestämme järkevän ja toimivan ohjelman. Pientä ongelmaa testauksessa tosin aiheutti se, etteivät kaikki komponentit ole juotettu kiinni. Ohjelman ajoittainen takkuaminen johtuikin siis vain kosketushäiriöistä.
Ohjelmassa on kaksi pääohjelmaa: kaikkien ledien palaminen jatkuvasti ja kaikkien ledien palaminen antureiden kytkemänä 20 sekunnin ajan. Ohjelma valitaan ON-ON vipukytkimellä. Ledejä on kahdessa sarjassa, outputit 1 ja 2.
Valovastus (fotovastus) sijaitsee inputissa 0 ja liiketunnistin inputissa 1. Toisen ohjelman käynnistämiselle ovatkin ehtona, että anturit havaitsevat liikettä ja hämäryyttä. Pelkkä liike ei siis kytke ledejä päälle, mikä estää valojen palamisen valoisaan aikaan. Liiketunnistin taas estää valojen palamisen esimerkiksi yöllä, kun kukaan ei ole valojen läheisyydessä.
Valovastuksen raja-arvon hakeminen tuotti jonkun verran hankaluuksia. Luokkaan ei meinannut saada millään sopivaa hämäryyttä - joko oli liian valoisaa tai liian pimeää. Vaikka olisikin ollut sopivan hämärää, niin esimerkiksi tietokoneen näyttö häiritsi vastuksen toimintaa. Lopulliseen ohjelmaan arvoksi taisi jäädä 100. Sitä pitää tosin ehkä hieman säätää vielä. Parempihan se on niin päin, että valo menee päälle hieman liian valoisassa kuin se tilanne, ettei se sytykään hämärässä.
Saimme perhosen kuitenkin toimimaan, periaatteessa. Ongelmaksi huomasimme tosin sen, etteivät valot sytykään aivan pilkkopimeässä. Valovastus tarvitsi ensin häivähdyksen valoa, ennen kuin se sytytti ledit palamaan. Tämän jälkeen ledit tosin syttyivät uudelleen palamaan aivan ongelmitta - täysin pimeässäkin. Kun virrat sammutti, sama ongelma toistui uudelleen. Missähän vika?
Toinen ongelma oli se, ettei ON-ON kytkimestä voinut vaihtaa ohjelmaa kesken toisen ohjelman. Jos esimerkiksi kaikki ledit paloivat, ei ohjelmaa voinut vaihtaa vipukytkimestä anturiohjelmalle. Ohjelma toimi vasta sitten, kun virrat otti pois päävirtakytkemisestä ja laittoi virrat uudelleen päälle. Periaatteessa tämä ei ole toiminnan kannalta ongelma, tämä vain täytyy tietää. Mutta voisikohan sen silti ratkaista?
Näihin kysymyksiin löytyy vastaukset toivottavasti maanantaina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti