sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Nukkekotiprojekti: melkein kaikki osat sahattuina.

Loman jälkeen ensimmäinen työviikko oli jotenkin poikkeuksellisen raskas, enkä olisi millään jaksanut raahautua seutuopiston kurssille iltaa istumaan. Niin siinä kuitenkin kävi, että kun paikalle pääsi ja kävi käsiksi töihin, kului neljä tuntia ihan huomaamatta...

Sahailin nukkekodin takaseinän ja pääsin vihdoin eroon valtavasta vanerilevystäni. Vaneria on muuten helppo kyllä sahata, mutta valtavan kokoista levyä on todella hankalaa käsitellä. Takalevyn yläosa meni näppärästi 45 asteen kulmaan pyörösahan kääntyvällä ohjaimella. Kai tuon olisi voinut jotenkin mitoittaakin, mutta itse merkkasin vaakasuoraan linjan, johon asti kulma tulee ja sitten hiljalleen hivuttelin viivaa kohti. Meni se näinkin oikeaan mittaan.Nukkekotiin tulee ulkonäön vuoksi vintti, jota ei kylläkään pahemmin pääse käyttämään. Ajattelin tehdä vintin etuseinään (eli talon päätykolmioon) ikkunan ja siltä varalta, että joku tipauttaa ikkunasta jotain sisään, tuli takalevyyn myös aukko vintille. Sahasin aukon pistosahalla, vaikka se hieman repikin reunaa. Tämä jää kuitenkin piiloon taakse, joten sillä ei ollut mitään merkitystä.

Kattolevyjen päädyt sahattiin myös 45 asteen kulmaan, jotta harjan liitoskohta näyttää siistiltä. Tämä onnistui helposti pyörösahan kallistuvalla terällä. Ensi kerralla pitää sahata enää väliseinät oikeaan pituuteen ja niihin oviaukot. Sitten alkaisikin olla kaikki osat sahattuina. Tämä oli tärkein tavoite kurssin kannalta, koska sitä pientä näpertelyä, listoitusta ym. pystyy kyllä kotona tekemään jälkikäteenkin... Jospa tämän talon listoitus sujuisi paremmalla aikataululla kuin oman talomme, jossa listojen paikalleen saaminen kesti kaksi vuotta.

 Tässä alemmassa kuvassa mallailtiinkin jo kattolevyjen pituutta toisten kurssilaisten avustamana. 


Ennen seuraavaa kertaa pitäisi ehtiä paklata, hioa ja pohjamaalata kaikki puuosat, jotta ne olisivat valmiita tapetoimista varten. Tapeteiksi käytän remonteista jääneitä tapetteja ja mallitapetteja. Vielä on tosin hieman mietinnässä, tuleeko sisustuksesta hillitty tai hyvinkin värikäs...

4 kommenttia:

 1. Saaara,
  What are the ages of your students? And how young are students when they begin learning wood working in Finland?
  Thanks,
  Vickie W.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. My students are on grades 3-6, aged from 9 to 12. Crafts are taught in Finland from 1st to 9th grade. After 4th grade students can choose if they want to specialize in technical work or textile work. On 8th and 9th grade crafts are optional. Technical work (or technology education) is a lot about working with wood but also more. We use other materials too (like metal and plastic) and learn how machines work, things are built etc. Right now we are working on some small electric projects.

   Poista