Wikipedia tietää: Polystyreeni on kestomuovi. Se on huoneenlämmössä jäykkää, mutta sitä voidaan käsitellä kuumentamalla. Styroxi (eli EPS - expanded polystyrene) on myös polystyreeniä. Polystyreeni voidaan hävittää polttamalla muun palavan aineksen mukana, mutta sitä ei kuitenkaan suositella, sillä palaessa siitä voi vapautua mm. syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
Valmistin muotin MDF-levystä. Liimasin levyjä pinoksi, jotta sain muotista riittävän paksun. Päätin tehdä valaisimesta tähden muotoisen. Muodon tulostin paperille netistä, jotta tähdestä tulisi symmetrinen. Piirsin muodon paperia apuna käyttäen ja sahasin tähden irti vannesahalla. Viimeistelin pinnat viilaamalla ja hiomalla. Se sujui nopeasti, koska MDF-levy on todella helposti työstettävissä.
Muotti kiinnitettiin vanerilevylle, johon oli porattu 2 mm poralla reiät reunustamaan muottia. Porasin hieman suuremmat reiät myös muotin alle, jotta muovi imeytyisi kunnolla muotin pintaan.
Muotin ja vanerilevyn väliin asetettiin vielä aluslevyt pienen ilmaraon aikaansaamiseksi
Käytin tyhjiömuovaimen pienennyskehää, koska muottini oli sen verran pieni. Pienennyskehää käyttämällä yhdestä muovilevystä saa sahattua neljä aihiota, joten muovia säästyy ja sitä riittää, vaikka ensimmäinen (tai toinenkin) versio menisi pieleen.
Koneen säädöt olivat sikäli yksinkertaiset, että kaikki nupit olivat asennossa FULL eli täysillä mennään. Muotti asetettiin ritilälle ja laskettiin kahvasta koneen pohjalle. Muovilevy puristettiin kehän ja tiivisteen väliin tiukasti. On tärkeää, että levy on tiukasti kiinni, jotta imuvaiheessa saadaan tyhjiö aikaiseksi. Aiemmin huomasimme, että pienennyskehä fuskaa hieman jostain nurkasta, mutta oman työn kohdalla piti vain toivoa parasta...
Muovi lämmitettiin muovattavaan muotoon. Lämmitysaika on hyvin yksilöllinen ja riippuu mm. muovin paksuudesta ja siitä, kuinka kauan kone on ehtinyt olla päällä lämpeämässä. Omaa muovia lämmitin 60 + 15 + 10 sekuntia. Näissä väleissä kokeilin sormilla, onko muovi sopivasti lämmennyt. Kun muovi on sopivan lötköä, lämmitin työnnetään pois muovin päältä, muotti nostetaan kammesta ylös ja koneen imu laitetaan päälle. Jos kaikki menee hyvin, muovi imeytyy muotin päälle...
Ensimmäisessä versiossa muovi imeytyi muotin päälle melko hyvin, mutta yhden tähden sakaran pää ei tullut aivan suoraksi. Muotin irrotus oli myös oma lukunsa. Kokeilin käsin kiskomista ja paineilmaa, mutta muotti oli tiukassa oli pysyi paikoillaan. Lopulta muotti jouduttiinkin irrottamaan hieman väkivalloin. Tästä käsittelystä jäi muoviin hieman jälkiä, joten päätin tehdä toisen version...
Jotta toinen versio onnistuisi paremmin, tein tähden sakaroista hieman viistot, koska ne olivat alunperin aivan suorat. Kun muotissa on parinkin asteen kulma, irtoaa se muovista huomattavasti helpommin.
Toinen versio onnistuikin paremmin ja myös kaikki reunat imeytyivät siististi muottia vasten. Muotti oli kuitenkin edelleen melko tiukasti muovissa kiinni. Parhaaksi todettu keino oli ruuvata muotin pohjaan kiinni koukut, joista muotin sai laitettua höyläpenkkiin kiinni. Sitten vain muovia kiskottiin varovasti hivutellen ylöspäin ja muovi irtosikin tällä konstilla melko helposti.
Kokeilimme myös parafiiniöljyn levittämistä muotin pintaan, mutta emme havainneet sillä olevan suurtakaan merkitystä. Käsitellyt ja käsittelemättömät muotit irtosivat yhtä hyvin... tai yhtä huonosti.
Käytin koko muovilevyni, joten minulla on nyt neljä tähteä. En tiedä, mitä näillä kaikilla teen. Yhdestä tulee ainakin valaisin, toisesta vaikka hiekkamuotti, kolmannesta tähden muotoinen kuppi... ja neljännestä jotain muuta. Myös pelkkä muotti on itsessään kiva, joten senkin aion pintakäsitellä varmaankin maalaamalla ja laittaa sen vaikkapa kirjahyllyyn keikkumaan.
Näppärää! Tyhjiömuovaus on hauska tekniikka ja se tarjoaa aivan toisenlaisen näkökulman muovimaailmaan. Näppärän hintaisia on tosin nämä koneetkin Stepillä ja varmaankin aika harvalta koululta näitä löytää. Fiksua olisi hankkia yksi kone yhdessä useamman koulun kesken. Olisi pienennät kustannukset ja toisaalta laitteelle saataisiin myös enemmän käyttöä. Vaan enpä tiedä, kuinka paljon kouluilla harrastetaan minkäänlaisia yhteishankintoja.